U današnje vreme parket i laminat mogu se naći u velikom broju oblika, veličina, dezena, tekstura i boja. Čak postoje i različiti načini lakiranja koji kao rezultat daju različit izgled parketu ili laminatu.

Priprema podloge za postavljanje parketa i laminata

Pre započinjanja svih vrsta parketarskih radova, najbitiije je kako pripremimo podlogu. Kada govorimo o postavljanju parketa i laminata, bitno je naglasiti da podloga mora biti potpuno ravna. Ukoliko podloga nije ravna, potrebno je izravnati je koristeći odgovarajuće mase namenjene za ovu vrstu radova.

Izolacija parketa i laminata

Ukoliko je potrebno, ispod parketa ili laminata moguće je postaviti određene materijale koji vrše funkciju izolacije. Izolacija može biti zvučna ili toplotna, u zavisnosti od prostorije koja se nalazi ispod (podrum ili neka druga prostorija koja se ne greje ili prostorija u kojoj se proizvodi velika količina buke). S obzirom na to da se materijali za ovaj tip izolacije kupuju u rolnama, njihovo postavljanje nije nimalo komplikovano.

Podloga mora biti suva i njena vlažnost ne sme preći 2%.

Takođe je bitno naglasiti da parket ili laminat treba da „odstoji“ 24-48 sati pre samog postavljanja, otpakovan, u prostoriji gde će se izvoditi ugradnja kako bi se prilagodio temperaturi. Nikako ne ostavljati parket ili laminat izložen direktnom suncu ili ga ostaviti da stoji direktno na betonu.

Postavljanje parketa

postavljanje parketa, uputstvo i cena postavljanja parketa

Postoji više različitih načina za ugradnju parketa (šahovsko polje, riblja kost, pletenica, mozaik), u zavisnosti od tipa podloge pa do toga da li se koristi lepak ili ne. Ukoliko se odlučite za korišćenje lepka, potrebno je koristiti najkvalitetnije tipove, epoksidne ili poliuretanske jer u njima nema ni malo vode.

Ugradnja parketa bez lepka

Veliki broj majstora parketara preferira i preporučuje ugradnju bez korišćenja lepka. Oni koriste tehniku koja je sama po sebi brža i jednostavnija prilikom ugradnje a, takođe, i pod može odmah da se koristi ili dalje obrađuje bez potrebe za čekanjem da se lepak osuši. Ova tehnika takođe omogućava prepravke ukoliko za njima bude potrebe.

Ugradnja parketa je proces koji se obavlja od jednom tako da kada krenete sa postavljanjem jednog paketa nemojte stajati dok ne završite. Obratite pažnju jer može doći do razlike u nijansama među delovima materijala pa ih treba odgovarajuće uklopiti. Prelaznu lajsnu bi takođe bilo lepo uklopiti sa bojom dasaka.

Cena postavljanja parketa

Cena ugradnje parketa kreće se od 6 do 10 Evra po kvadratnom metru.

Postavljanje laminata

postavljanje laminata uputstvo i cena postavljanja

Kod postavljanja laminata bitno je voditi računa o tome da pravac laminata prati pravac svetlosti pri ulasku u prostoriju. Potrebno je ostaviti laminat da odstoji u prostoriji u koju će biti ugrađen 48 sati i bitno je da vlažnost vazduha prostorije bude od 40-70 % kako bi laminat mogao da se prilagodi temperaturi same prostorije.

Stambene jedinice tj. stanovi u kojima većina ljudi živi imaju prosečnu temperaturu od 20 stepeni i vlažnost vazduha od oko 50 %. Ono što je dobro kod laminata je to što se može postavljati preko različitih podloga, samo je bitno da bude ravna. Sve ostalo je isto kao kod postavljanja parketa.

Cena postavljanja laminata

Cena ugradnje laminata kreće se od 1 do 20 Evra po kvadratnom metru u zavisnosti od toga da li je materijal Vaš ili parketarev i od potrebne pripreme.

 

Koraci u procesu postavljanja parketa i laminata

  1. Pomoću konca potrebno je po ravnoj podlozi izvući pravac po kojem ćete postaviti prvi red parketa ili laminata. Koristeći zupčastu špahlu nanesite lepak (ukoliko se odlučite za njega) i otpočnite ugradnju. Obratite pažnju na udaljenost od ivice zida. Potrebno je da se ostavi 1 cm kako bi parket ili laminat mogao da „diše“, tj. kako bi imao prostora za skupljanje i širenje u odnosu na vlažnost vazduha u prostoriji.
  2. Čelični profil za nabijanje koristi se za postavku poslednjeg komada u redu.
  3. Sledeći red započinje se ostatkom prethodnog.
  4. Isecite delove za radijatorske cevi i potom ih zalepite na odgovarajuće mesto.
  5. Postavka na kraju prostorije se takođe radi pomoću čeličnog profila za nabijanje.
  6. Koristite špahlu ili mokru krpu kako biste uklonili ostatke lepka sa parketa ili laminata.
  7. Poslednja stavka su ugaone lestvice koje se lepe ili zakuju za zid, nikako za parket ili laminat, kako bi se omogućio dalji rad. Iako je prosečna visina ugaone letvice oko 3.5 cm, majstori parketari preporučuju korišćenje onih od 5-6 cm radi bolje estetike.Za kraj, kada nanosite lepak radite to deo po deo, na manjim površinama a ne na celu površinu od jednom i obavezno koristite što kvalitetnije lepilo jer od toga zavisi koliko dugo ćete čekati da se osuši i koliko dugo ćete imati problem sa jakim mirisom koji od njega ostaje.

One Comment

Ostavi komentar

Pronađi majstora u Srbiji · Majstori Srbija · e-majstori.rs